DK
Al een aantal keren ben ik met de motorfiets en het tentje naar Denemarken afgereisd. Toch heb ik de titel van dit stukje niet Denemarken genoemd. Want, vrienden, de Deense taal is niet te verstaan, zij wordt vooral binnensmonds gesproken en ik heb de indruk dat de helft van de woorden wordt weggelaten, want bij het lezen geeft het geheel toch een andere, duidelijker impressie. Gelukkig is het zo dat gedurende de zomermaanden de bevolking van met name Jylland (Jutland) meer dan verdubbeld met uit het zuiden afkomstige Duitsers, zodat DK gedurende deze periode meer bekend staat als "Deutsche Kolonie", het verdient aanbeveling de Denen zelf niet expliciet op dit verschijnsel te wijzen, want aangaande dit onderwerp zijn zij lichtgeraakt. Hoewel in het zuiden nog steeds Duitstalige kranten verschijnen en er ook nog officiële Duitstalige scholen bestaan, is men nog steeds niet vergeten, en heeft men ook niet vergeven dat Herr Otto von Bismarck aan het eind van de tweede Duits - Deense oorlog, in het midden van de negentiende eeuw, met Duitse en Oostenrijkse legers (waar kennen we dat toch van?) het gebied van Schleswich - Holstein voor verreweg het merendeel heeft ingepikt. Als rechtgeaarde Pruis, van nature bezeten met aangeboren expansiedrift kon hij natuurlijk niet anders. Hij heeft er daarmee al met al wel voor gezorgd dat het een k… eind rijden is voor je eenmaal in Denemarken bent. Maar met al die goed betalende toeristen wordt het nationale trauma van deze geschiedenis gedurende de zomermaanden even terzijde geschoven.
Om kort te zijn, ieder keer bevalt het weer, en het weer zelf kan 's zomers voortreffelijk zijn. Behaaglijke temperaturen van zo'n 25° C zodat je niet al te zeer rijdt te zweten in je motorkleding. Wij Nederlanders voelen ons altijd wel aangesproken tot Denemarken, de totale oppervlakte is iets groter dan die van Nederland en het is ook een redelijk vlak land - iets meer heuvelachtig, oude stuwwallen en eindmorenen gevormd in de IJstijd, dat wel - en het heeft een Noordzeestrand; daarbij brengt het bij velen herinneringen op aan onze goede oude Indische koloniale tijd, het bestaat evenals Indonesië uit een groot aantal eilanden, met zo'n kleine 400 niet zoveel, maar toch. Daarbij waren de Denen zo aardig om in de late Middeleeuwen de Sont voor de Nederlandse scheepvaart open te stellen, wat ons geen windeieren heeft gebracht. Er zijn ook duidelijke verschillen, het grootste verschil komt voort uit het inwoneraantal, er wonen net iets meer dan 5 miljoen mensen, en dat maakt Denemarken meteen zo aantrekkelijk als motorland, het is er een stuk rustiger.
De campings zijn voortreffelijk geoutilleerd, de meeste hebben zelfs koelkasten en/of vrieskisten in de algemene ruimten voor de tentkampeerders. De MTC Danmark heeft ten noord-oosten van Århus richting Grenaa, in de buurt van de dorpjes Pederstrup en Nødager, een eigen camping alleen toegankelijk voor motorrijders. 's Morgens kan er worden ontbeten en 's avonds is er een goede maaltijd meestal in de vorm van een BBQ. Daarbij vormt deze camping een goede uitvalsbasis om in het midden en noorden van Jylland te toeren. Het is een afwisseling van kleine pittoreske dorpjes en rustieke, iets grotere plaatsjes en een landschap met heuvels, weiden, bossen, fjorden en vooral veel nieuwe windmolen parken. De fraaiste routes worden aanduid als "margrietenroute" en worden aangegeven met bordjes met een afbeelding van een margriet. Ik heb veel van deze routes gereden en ze vervelen nooit. Bijzonder fraai is het merengebied in midden Jylland, rond de stad Silkeborg, met de mooie kronkelende wegen langs de meren en door de bossen. Een dagje kanovaren in het merengebied is aan te bevelen en biedt veel rust en ontspanning. Veel campings hebben ook een zwemgelegenheid in de vorm van een zwembad, een meertje of zijn gelegen aan de kust.
Hier is echter een waarschuwing op zijn plaats: zwemmen zou ik alleen doen in de Noordzee en zeker niet in de Oostzee. Na WOII is er met name door de voormalige Oost - Duitsers, met behulp van hun vredelievende vrienden, zoveel vaten troep, gif en afval in de Oostzee gedumpt dat dit nu een aanwijsbaar probleem begint te worden voor de Baltische staten. Het zwemmen brengt het risico met zich mee, dat men met een andere huidkleur het water weer verlaat (groen of met oranje spikkeltjes of zo) of dat men na het zwemmen 's nachts spontaan licht gaat geven.
De grootste attractie van Jylland is natuurlijk het bekende Legoland vlakbij het plaatsje Billund. Het is waarachtig opmerkelijk om te zien hoe de verschillende veelal Europese plaatsen, gebouwen en landschappen met die kleine lego-steentjes kunstig zijn nagebouwd, het is absoluut aardiger om te zien dan Madurodam. De laatste jaren wordt het echter meer ingericht als een mini pretpark, met een achtbaan, een kanovaart van een waterval, een treinrit door een berglandschap en meer van dat soort dingen, echter alles in kleine schaal, niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Efteling. Helaas komt de oorspronkelijke opzet hierdoor enigermate in verval: de lego piraat die met zijn houten poot (van lego-steentjes) op de maat van de muziek dient mee te stampen, kon dit niet daar zijn toch al gehavende been van boven een grote scheur bevatte, zodat bij ieder beweging zijn bovenbeen los kwam van zijn onderbeen, het leek alsof zijn houten been eraf zou vallen; misschien was het zelfs zo bedoeld, ik vrees van niet.
De Deense bevolking is uitermate vriendelijk en behulpzaam, zeker als ze door hebben dat je geen Duitser bent. Het vrouwelijke deel van de bevolking spreekt mij vanzelfsprekend het meeste aan, de Deense vrouwen vind ik (gemiddeld genomen) de mooiste van Europa. Mijn vrouw zit mee te lezen dus ik kan er in dit kader niet verder over uitweiden, maar ze zijn net zo goed en heuvelachtig gevormd als het landschap. Het eten is in het algemeen goed en vergelijkbaar met Nederland, de prijzen in de restaurants lopen sterk uiteen. Als ik op vakantie ben heb ik geen zin in koken, maar je moet wel even het menu dat altijd buiten is opgehangen goed bestuderen voor je ergens naar binnen stapt.
Denen zijn ook grote voetballiefhebbers, en zijn trots op hun nationale elftal. Ik zat er een keer tijdens een Europees kampioenschap toen Nederland van Duitsland verloor in één van de eerste wedstrijden en daarmee uitgeschakeld werd. Vervolgens wonnen de Denen van die Manschaft. Ja, sport verbroedert vooral als het tegen de Duitsers gaat.
De uitspraak van William Shakespeare in zijn treurspel, "Hamlet, prince of Denmark", waarin hij verkondigt: "There is something rotten in the State of Denmark", is voor mij dan ook volkomen misplaatst. Overigens is het "Elsinore castle" waarin het stuk is gesitueerd, in werkelijkheid het kasteel Kronborg in Helsingør. Het handels- en zeevaartmuseum zijn heden ten dage in het kasteel gevestigd, het is zeker de moeite van een bezoek waard. Naar Denemarken zal ik zeker terugkeren, alleen op de motor of samen met mijn gezin, want (kind)vriendelijkheid voert in het land de boventoon.
Reis Index